Dráva folyó

Az udvar

A Dráva-parti ház, Drávatamási legcsendesebb részén, a Dráva folyótól kb. 200 méterre, közvetlenül az erdő szomszédságában épült. A házat nagy parkosított zárt udvar veszi körül, melyben a gépjárművek számára parkolási lehetőség is van.

Az udvar központi része a fedett, téglaburkolatú kiülő, ami alatt egy tölgyfa asztal köré, 6-10 vendég is letelepedhet. A kiülő közelében szabadtéri tűzrakó lett kialakítva, ahol bográcsozásra, szalonnasütésre vagy grillezésre van lehetőség. A főzéshez az eszközöket és a tűzifát biztosítjuk.

Itt található még egy kisebb, hűtővel is felszerelt faház (játszóház), ahol gyermek csocsó és darts is a vendégeink rendelkezésére áll.  

Az udvaron kerti zuhanyzó, függőágyak, lengőteke teszi kellemesebbé pihenését. 

Az aktív pihenést kedvelők számára, 4 db felnőtt és 2 db kisgyermek kerékpárt tudunk biztosítani díjmentesen, kisebb kerékpártúra lebonyolításához.  Vendégházunk kertszomszédságában, foci- és streetball pálya található.

Az udvar hátsó fele a gyermekek részére lett kialakítva. Itt játszóteret építettünk, amiben megtalálható hinta, bébi hinta, mérleg hinta, mászóka, homokozó, csúszda, kiskapus focipálya, és a játékhoz szükséges eszközök, tollas ütő és labda, foci- és kosárlabda, homokozó játékok.

A gyerekbirodalom központja, egy a fák törzsére épített, teraszos, berendezett kis faház, ami kedvence és búvóhelye lehet minden korosztálynak („Felnőtteknek belépni tilos!”).

Az udvar felszereltsége összefoglalva

 • Kerti kiülő
 • Szabadtéri tűzrakó / bográcsozó
 • Grillező
 • Játszótér - csúszda, homokózó, hinta, mérleghinta, mászóka
 • Játszóház - csocsó, darts, tollaslabda, kosárlabda, focilabda
 • Függőágyak
 • Lengőteke
 • Kerti zuhanyzó
 • Kerékpárok - 4 felnőtt, 2 gyermek

Címkék: 

A Dráva-parti ház

2007-ben elkészült, falusi turizmussal és horgászturizmussal foglalkozó vendégházunk.

 A kétszintes kb. 90 m2 alapterületű épület 8 fő számára biztosít kényelmes, családbarát szállás lehetőséget. A Dráva folyótól 200 méterre található házat, egy 1600 m2 telek veszi körül. A ház egész évben használható, télen a fűtésről egy hangulatos cserépkályha gondoskodik.

A bejárat előtt kis terasz fogadja a vendégeket, ami a reggeli kávé elfogyasztására is alkalmas. A házba belépve az alsó szinten található a tágas nappali, ülőgarnitúrával, televízióval. Egy légtérben az étkezővel, ahol 8 fős étkezőasztal és a gyermekek részére etetőszék található. A nappaliból rakható a fatüzelésű cserépkályha, ami egy központi fűtéses rendszeren keresztül biztosítja a fűtést az egész házban. A nappaliból nyílik a jól felszerelt konyha, amelyben minden eszköz megtalálható, hogy vendégeink otthon érezzék magukat. A földszinten található még egy fürdőszoba fürdőkáddal, és egy különálló WC. A meleg víz ellátásról villanybojler gondoskodik.

A felső szinten három hálószoba és egy zuhanyzóval és WC-vel felszerelt fürdőszoba biztosítja vendégeink kényelmét. Az első szobában egy franciaágy található. A második szoba igazi családbarát elhelyezést biztosít. Itt található egy franciaágy és egy emeletes ágy. Ebben a szobában helyeztük el a gyermek- és társasjátékokat, gyermek könyveket, ami igazi gyerekbarát szállása teszi vendégházunkat. A harmadik, legkisebb szobában két egyszemélyes ágy áll vendégeink rendelkezésére.

Vendégházunk beosztása

Alsó szint:

 • fedett terasz, kis kiülő garnitúrával                                     
 • nappali (ülőgarnitúra, cserépkályha, bárpult, TV, videó)
 • A Dráva-parti ház nem rendelkezik wi-fivel, talán tudatosan... A faluban elfogadhatóan csak a Vodafone mobilhálózata működik. A Telenor és a T-Mobil csak meghatározott helyeken, a telken és a házon belül is. Türelem kell, hogy megtaláljuk ezeket a helyeket. Ezért véleményünk szerint a mobil internetet csak vodafonos hozzáféréssel érdemes megpróbálni.
 • konyha (hűtőszekrény fagyasztóval, gáztűzhely, mikró, kávéfőző, kenyérpirító, szendvicssütő, edények, tányérok, poharak)
 • étkező (8 személyes étkező asztal, etetőszék)
 • fürdőszoba (kád, mosdó, gyerek kád, hajszárító)

Felső szint:

 • hálószoba 1. (franciaágy 200x180 cm)
 • hálószoba 2. (franciaágy 200x140 cm, emeletes ágy, gyerek játékok, társasjátékok, könyvek)
 • hálószoba 3. (két egyszemélyes ágy 200x100 cm)
 • fürdőszoba (zuhany kabin, mosdó, WC)

Címkék: 

Horgászat

Figyelem! Az eredményes horgászatot nem csak a holdállás, az időjárás, az etetés befolyásolja. Függ a víz állásától, színétől, amit előre megjósolni maximum egy napra lehet. De van, hogy még annyira sem. A folyó óráról – órára más képet mutat. Ez a kihívás maga! 

 

 • ​területi és napi jegyet is lehet már online vásárolni, itt: www.horgaszjegy.hu
 • napijegyek a kb. 3 km-re található Darány községben is vásárolhatóak 2.000,- forint/nap áron

Horgászattal kapcsolatos egyéb információ: 

 • Kovács Attila túravezető (Telefon: +36 70 3762880) 
   

Horgászhely  igényüket kérjük, minden esetben jelezzék az Online-foglalási űrlap megjegyzés rovatában, vagy telefonon. Köszönjük.

Címkék: 

A Dráva

Kiemelkedő jelentőségű vizes élőhely a Dráva folyó. Hazánk legtisztább vizű folyója, vízminősége a teljes hazai szakaszon I. osztályú.

A Dráva az osztrák-olasz határon lévő Tiroli Alpokban ered. 695 km-es útja után a horvátországi Aljmasnál ömlik a Dunába. Útja során 24 nagyobb vízfolyást fogad magába. Ezek közül legjelentősebb a Mura, mely 454 km-es hosszúságával jelentőségében megközelíti befogadóját. A Dráva vízjárását főleg a Mura befolyásolja.

Egyre ritkábbak lesznek Európa szabályozatlan folyói. Ezek egyike a Dráva magyarországi szakasza. A magyar területen futó folyószakasz valószínűleg egész Közép- és Kelet-Európa legvadabb, legveszélyesebb és legkiszámíthatatlanabb folyója. Ez a csupa rejtélyes vidék a maga különleges növény- és állatvilágával a maga nemében is egyedi érték. Barcsig gyors folyású, szeszélyes vize olyan tiszta, hogy az ország halfajtáinak kétharmada él benne. A folyó és holtágai horgászparadicsomnak számítanak. A Dráva folyó gyakran keresztezi a magyar-horvát államhatárt, s nemritkán a bal parton horvát, illetve a jobb parton magyar területek találhatók.

Dráva hazánk harmadik legnagyobb folyója, Őrtilostól Barcsig terjedő szakasza még szabályozatlan, s ez teszi a folyót Európában is kiemelkedő természetvédelmi jelentőségűvé. Itt még szabadon érvényesülhet a folyó építő és romboló munkája, zátonyokat és évről évre változó homokpadokat épít, alámossa Belső-Somogy magas homokpartfalait, holtágakat zár le.

 A Dráva mentén, a folyó bal partjának magyarországi területét védetté nyilvánították. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén élőhelyek széles skáláját találjuk meg. A Drávából 56 halfajt mutattak ki, közülük a kecsegefélék különösen megritkultak. Komoly természetvédelmi problémát jelent, hogy Horvátországban, a Dráva felső szakaszán, szakaszosan üzemeltetik a vízierőműveket, s ezek jelentős vízszintingadozást okoznak a folyón, ami különösen zavarja a part közelében ívó halakat. A tiszta, gyorsan áramló folyóvízben több, hazánkban csak innen ismert csiga-, kérész- és tegzesfaj él. Külön ki kell emelni a drávai tegzest, melynek Földünkön egyedüli élőhelye a Dráva. Gazdag a folyó szitakötő-faunája, melyben nemzetközi egyezményekkel védett fajok – pl. erdei szitakötő, sárgalábú szitakötő - is megtalálhatók. A Drávában és mellékvizeiben a hazai halfajok mintegy 2/3-a megtalálható, melyek között 20 védett faj is szerepel. Különösen jelentős természeti érték a fokozottan védett magyar és német bucó, továbbá a ritka felpillantó küllő, illetve a stabil populációval rendelkező leánykoncér és botos kölönte. A Dráva a vízimadarak vonulásában és telelésében meghatározó jelentőségű, az őszi-tavaszi és különösen a téli időszakban több ezer vízimadár gyülekezik a folyón. Rendszeresen előfordul a területen több, fokozottan védett madárfaj (kis kárókatona, kis kócsag, nagy kócsag, halászsas, stb.). A drávai zátonyszigetek igen értékes élőhelyek. A megtelepedő bokorfüzesekben él a védett parti fűz és a hazánkban csak itt előforduló csermelyciprus. A zátonyszigetek különleges fészkelő közösségének tagja a kis lile, illetve a fokozottan védett küszvágó csér, s a szintén fokozottan védett, Magyarországon másutt nem fészkelő kis csér. A folyót kísérő meredek partfalban több ezer pár parti fecske, illetve a színpompás jégmadár és gyurgyalag fészkel. A puhafaligetekben élő fontosabb védett növényfaj a kígyónyelv-páfrány, a magasszárú kocsord és a gyakran tömeges téli zsurló. Fontos természeti érték a fokozottan védett magyar színjátszó lepke. A fűz-nyár erdők gazdag madárvilágából a fokozottan védett fekete gólya és rétisas érdemel említést.

A Dráva szeszélyes, gyorsvizű folyó, képes naponta 50 centit áradni vagy éppen apadni, ami megköveteli a horgásztól az alkalmazkodó képességet. A Dráva halfaunája gazdag, de a fogás meglehetősen rapszodikus.

Drávatamásinál szélesen hömpölyög a folyó, határvízről lévén szó gyakori az ellenőrzés. A part aránylag könnyen megközelíthető

Címkék: 

Drávatamási

Drávatamási – „kertek alatt” a Dráva

Az országunkat délről határoló Dráva folyó partján, természetes környezetben található Drávatamási. A Dráva itt a „kertek alatt” folyik. Némelyik házat mindössze néhány lépés választja el a folyó magas-partjától. A 400 lakost számláló falu, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el. Mind a falut, mind az ide vezető utat erdő övezi. Az erdőben megbúvó takaros településen minden együtt van a pihenéshez. A zsákfalu nyugalmát átmenő forgalom nem zavarja. 2000-ben kikötő épült, a drávai kishajók számára, ami fontos megállóhelye a Barcs és Drávaszabolcs közötti vízi útnak, és a barcsi sétahajónak. Erdei iskolát nyitott itt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, ahol minden évben több száz diák fordul meg, hogy megismerkedjenek a Drávával és a nemzeti park ártéri növény- és állatvilágával. A falun keresztül halad el a „Három folyó kerékpáros túraútvonal” egy szakasza is, mely kerékpár túra programokra kivallóan alkalmas. Drávatamási, a Dráva közelsége és a természet érintetlensége miatt, vonzó célpont lehet a folyóvízi horgászat kedvelői számára is.

Drávatamási „vándorló” település, mert a falu tulajdonjoga kézről kézre vándorolt. A települést 1468-ban említi először oklevél, Batthyány Benedek birtokaként. A település az idők során megfordult a Mórocz, Daby, Géczy, Madarász, Bakó családok kezén. Az itt található régi kúriát, ami ma szociális otthonként működik, a Bakó család építette. Drávatamási végül a 19. századba a Thassy-családhoz került. A Thassy-család kőfallal körülvett sírhelye a temetődomb tetején fekszik. Itt nyugszik a család legismertebb tagja is Thassy Jenő. 

1772-ben a lakosság még a horvát nyelvet beszélte, de a 19. század közepén készült leírás már, mint magyar falut említi, amelyben 170 katolikus és 20 református lakott. Ekkor a falu a ritka művű malmáról volt nevezetes. Sajnos a vízimalomnak ma már a helyét sem ismerik az idevalósiak. A faluban található kápolnát a helybeli katolikus közösség 1889-ben emeltette. A település szívében, római katolikus templom tőszomszédságában találhatják Nepomuki Szent János szobrát, amelyet több évszázada ékessége a falunak, s 1913-ban restauráltak.

Valaha nyolc-tíz halászcsónakot ringatott itt a Dráva. Sokan éltek Drávatamásiban a halászatból. A II. világháború után aknazár és szögesdrót zárta el a helybéliek elöl a folyót. Attól kezdve csak a vadak és a madarak járhattak le a partra.

A 20. század első felétől a népesség száma folyamatosan csökkent, de mára sikerült megállítani az elöregedést és az elvándorlást.

Egyre többen választják Drávatamásit letelepedés céljából, vagy a falusi turizmus és horgász turizmus keretein belül, vendégként.

Címkék: 

Program lehetőségek

Horgászat - A drávai halnak nincs párja, állítják sokan, nem véletlenül, hiszen az itt élő halak a kontinens egyik legtisztább vizében élnek. A Drávában és mellékvizeiben a hazai halfajok mintegy 2/3-a megtalálható, melyek között 20 védett faj is szerepel. A környék igazi horgászparadicsom azok számára, akik a természetes vizeket kedvelik. Vendégházunk az alábbi lehetőségeket kínálja a horgászat szerelmeseinek:

 • Parti horgászat - A közelben 3-4 hely közül választhatnak vendégeink. Ezek a helyek nem foglaltak, az íratlan szabályok szerint, érkezési sorrendben lehet elfoglalni és horgászni rajtuk.
 • Vendégházunk horgászhelye - A házhoz tartozó, felszerelt horgászhely használata ingyenes. A horgászathoz biztosítjuk, és a horgászhelyre szállítjuk az etetőanyagot is (szemestakarmányt) napi áron. Önnek csak etetni és horgászni kell. bővebben ›››
 • Csónakos horgászat - A Dráva-parti ház vendégei, igénybe vehetik 6 méteres motoros csónakunkat. Mivel a Dráva e szakasza amellett, hogy határfolyó, a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozik, a csónak használata engedélyhez kötött. Ezek az engedélyek szigorúan szabályozzák a csónakos horgászatot. Csónakot, a fentiekben leírtak miatt, CSAK TÚRAVEZETŐNKEL lehet bérelni. bővebben ›››

Vízi turizmus - A Dráva-folyó teljes magyar szakasza (236 fkm- 70,5 fkm) természetvédelmi oltalom alatt áll, a Duna-Dráva Nemzeti Park részeként. A területen élő növény- és állatközösségek megóvása mindenki közös feladata. Ez adja az itteni vízi turizmus különlegességét. A vízi sportokat kedvelők, a kenuzni vágyók számára a BVSE Vízisport és Túra Szakosztálya kínál egyrészt program lehetőségeket, túra vezetést-szervezést, másrészt pedig sporteszközbérlést és szállítást. A túrák szervezéséhez a DDNP, a határőrizeti szervek és a vízügyi hatóság engedélye is szükséges.

 • Egy napos vízitúrák:  Vízvár – Barcs és a Barcs – Drávatamási – Szentborbás szakaszokra szóló engedély, igény szerinti indításra szól, így előzetes bejelentkezés alapján evezhetnek az ide látogatók.
 • Hosszabb vízitúrák: azokon a napokon amikor az egyesületnek nincs belső szervezésű túrája, és valaki saját csapattal szeretne evezni, akkor a tagok megszervezik és levezetik a túrát igény szerint. Az ehhez szükséges engedélyek beszerzése kb. 1 hónap, ezzel a túrázóknak mindenképpen számolniuk kell!
 • Információ: Ungvári Zoltán +36 30 7481273 / vgigbarcs@vipmail.hu bővebben ›››

Kerékpár túra - Ausztriából a Mura mentén haladó "Három folyó Kerékpártúra" útvonala Őrtilosnál ér hazákba. Innen a Drávát követve halad a Dél-Baranyai-dombság szelíd lankáin egészen a Dunáig. Az útvonal, ahol csak lehetséges a Dráva töltésen halad, egyéb helyeken a folyóval párhuzamosan, kisforgalmú közutakon. bővebben ›››  Az útvonal egy szakasza Drávatamásin keresztül halad el.(Babócsa - Komlósd - Drávaszentes - Barcs - Drávatamási - Drávagárdony - Kastélyosdombó - Potony - Tótújfalu – Szentborbás). Erről a szakaszról ajánlunk néhány rövidebb túrát. Az útvonalakról térképet, leírást vendégházunkban megtalálnak. A kerékpár túrákhoz 4db felnőtt és 2db gyermek kerékpár, INGYENESEN vendégeink rendelkezésére áll.

 • Drávatamási - Drávagárdony - Kastélyosdombó - Potony - Tótújfalu – Szentborbás (30km)
 • Drávatamási – Drávai szabad strand – Barcs (15km)
 • Drávatamási – Barcs – Drávaszentes (km)
 • Drávatamási – Barcs – Drávaszentes – Komlósd - Babócsa (km)

Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ - A Barcsi Gyógyfürdő a régió legújabb és legmodernebb fürdője, közel 3 ha-os területen a város tradicionális középpontjában épült fel. A korszerű létesítményben, színvonalas és szép környezetben pihenhetnek, gyógyulhatnak a vendégek. bővebben ›››

Drávai szabad strand - Dráva hídtól keletre kialakított Dráva parti szakasz ad lehetőséget a folyóban fürdeni, úszni vágyók igényeinek. A strand ingyenes, a látogatók biztonságára vízi mentők felügyelnek. A strand területén igénybe vehető aktív pihenési lehetőségek: strandröplabda, strandfoci, labdajátékok, valamint előzetes egyeztetés után: kajak valamint kenu túrán való részvétel. bővebben ›››

Szigetvári Gyógyfürdő - Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje - történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett - a kiváló minőségű gyógyvíz. bővebben ›››

Dráva Kapu Bemutatóközpont - A Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat, mindemellett igazi kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai személyre szabott programajánlatokkal, táborokkal, előadásokkal, vezetett túrákkal várnak kicsiket-nagyokat. bővebben ›››

Dráva menti tanösvények

 • Csomoros-szigeti tanösvény (149 fkm a Dráva folyón) - Ezt a különleges tanösvényt a Barcstól három kilométerre lévő szigeten találhatjuk a Dráva folyón. A sziget vízijárművel (sétahajó, kajak-kenu) szabadon felkereshető. Kikötés után körbesétálva több információs tábla ismerteti a Dráva folyó és szigeteinek élővilágát. bővebben ›››
 • Drávaszentesi tanösvény - A Dráva Kapu Bemutatóközponttól induló kb. 2 km hosszú földút mentén a látogatók a "Drávaszentesi üde rétek" történetével és élővilágával ismerkedhetnek. Az út elhalad az őshonos állatbemutató mellett, majd a Rinya-patak árterén kialakított vizes élőhely madármegfigyelő tornyánál ér véget. A réten a Nemzeti Park szürke marha gulyája legel. bővebben ›››
 • Borókás tanösvény - A 2 km hosszú tanösvény a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán található az autóspihenő parkolója mellett. A tájékoztató táblák egy része sajnos a 2000. augusztusi tűz martaléka lett. A tanösvény a Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát ismerteti. A területen a Nemzeti Park rackanyája legel. bővebben ›››
 • Basa-kert tanösvény - A tanösvény a növénytani és kultúrtörténeti értékei miatt 1977 óta védett Babócsai Basa- kert Természetvédelmi Területen található. A terület nevezetessége a részben csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) alkotta nárcisz-mező, amelynek látványa virágzáskor (április-május fordulóján) különleges élményt jelent. A nárciszok jelenléte a hagyomány szerint a török időkből ered: a babócsai várat ostromló török pasa egyik felesége ültette a növényeket a területre. Jelenleg e védett növénynek itt található a legnagyobb állománya hazánkban. bővebben ›››
 • Erzsébet-szigeti tanösvény - A babócsai vasútállomástól induló, jelzett útvonalon a Mérus-erdő mellett elhaladva érhetjük az Erzsébet-szigetet. A szigeten tájékoztató táblák mutatják be az ártéri erdő növény- és állatvilágát. bővebben ›››
 • Mérus-erdő tanösvény - A babócsai vasútállomás és az Erzsébet-sziget között kb. félúton található tanösvény a természet közeli erdőgazdálkodást ismerteti a látogatókkal az "örök erdővé" kijelölt Mérus-erdőben. bővebben ›››

Sétahajózás a Dráván - Barcson a drávai kikötőben várja kedves vendégeit a Dráva Tours Utazási Iroda, akik kínálatában mindenki számára élvezetes drávai vízi kirándulások szerepelnek. bővebben ›››

A Szentborbási Oktatási Központ - A Központ közvetlenül a Dráva folyó partján található.
Az épület egykor a Dráva folyó szabályozásakor vízügyi szakaszmérnöki iroda, majd gátőrház volt.  Több tulajdonosváltást követően, 2000-től az épület előtti terület vált a drávai vízitúrák egyik legkedveltebb táborhelyévé. bővebben ›››

A fenti programokról, azok elérhetőségeiről, vendégházunkban is talál tájokoztató kiadványokat, térképeket.

Címkék: 

Feliratkozás RSS - Dráva folyó csatornájára